onsdag 24 september 2008

Räksoppa

4-6 pers

1 pkt frusna räkor (eller kräftskal)
1 tub el burk tomatpuré
2-3 söta äpplen
1-2 morötter
2 gula lökar
1 påse torkad timjan
1 flaska vitt vin
1 liter mjölk
3 dl grädde el crème fraiche (går bra med matlagningsgrädde)
1 skvätt vitvinsvinäger
salt, peppar, ev cayennepeppar
1 liten skvätt konjak (inte nödvändigt )

Fräs räkskal (jag brukar slänga i hela räkorna, jobbigt att skala), tillsammans med grovskuret äpple, morot, lök och tomatpuré i smör el olja. Det ska fräsas så att det blir ”geggigt” ca 10 min. Häll sen på en hel flaska vin och rejält med timjan.
Koka under lock tills den mesta av vätskan reducerat, ca 1-2 timmar (ju längre desto bättre)
Häll sen på mjölk och grädde. Koka upp ca 10 min. Sila bort allt så att soppan blir helt slät.
Häll på en liten skvätt vinäger, salta & peppra, (konjak) smaka av. KLART !

Servera som den är med lite färsk timjan eller dill. Om du orkat skalat räkorna så lägg dem i tallriken i den varma soppan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmmm, detta låter ju jättegott, ska nog pröva någon gång framöver.

I morgon... smiska tälje!!