Smidig rätt som sköter sig själv i ugnen, gott både till vardags som fest och går att variera efter egen smak. Rekommenderas varmt!
Ugnsvärme 225 grader
Ca 5-6 port
ca 6 potatisar tvättade, klyftade med skalet kvar
3 morötter skivade
1 purjolök, i rejäla strimlor
2-3 paprika i bitar (använd med fördel spetspaprika)
1-2 gul el röd lök skuren i båtar
små broccoli- eller blomkålsbuketter
(använd nästan vilka grönsaker du vill, squash, aubergine, palsternacka mm)
smör i tunna skivor (osthyvel)
soja
En grundsats köttfärsblandning, ca 500 g köttfärs
(kolla vilken kokbok som helst)
Hotta upp köttfärsen med pressad vitlök, cayenne och svartpeppar.
Dessutom kan man gärna smaksätta den med t ex
finhackad rökt skinka
valfri örtkrydda
ärtor & morötter
svamp
Forma köttfärsen till en limpa på en stor ugnsfast form eller långpanna.
Lägg potatis och övriga grönsaker runt omkring. Salta och peppra, ev lite pressad vitlök
Häll en skvätt soja ovanpå köttfärslimpan
Hyvla smör ovanpå
Sätt in i ugnen och sänk värmen till 175 grader
Stek i ca 1 timme.
Servera med gelé och ev brunsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar