Flera jular har Jo och jag försökt ge oss på att göra julgodis i samband med vår bakning dan före dopparedan. Lika många år har godiset misslyckats; hallonkola, pepparkakskola, knäck som inte stelnat, fudge som blev oätbar mm mm. Mängder har slängts i papperskorgen. Men ger vi upp, lär vi oss av våra misstag och lägger ner våra julgodisförsök? Näe då, med samma optimism testar vi nytt varje år och misslyckas lika fatalt igen...
I år skulle vi göra marmeladgodis som vi sett Monica göra på tv, jätteenkelt sa hon. Mums tänkte jag som älskar sånt där marmeladgodis man köper på marknader. Och Monicas såg precis ut som såna. Jo men eller hur... det blev som gelé, sån man har till söndagssteken, fast med hallonsmak, blääääää.
Vi lyckades i alla fall med saffransskorporna, snickerskakorna och saffransbiskvierna, alltid nåt :-).
Snickerskakor
1 L Rice Crispies
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
1 burk jordnötssmör (ca 350 g)
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
200 g ljus blockchoklad
Blanda ihop rice crispies, kokos och vaniljsocker. Häll en burk jordnötssmör, sirap och strösocker i en kastrull och värm ihop, OBS! det får inte koka. Blanda ihop alla ingredienserna och bred ut på en bakplåt med bakplåtspapper under. Smält blockchokladen och bred över kaksmeten. Ställ in i kylen tills det har stelnat. Ta ur och skär i fyrkanter.
Saffransbiskvier
22 st
200 gram mandelmassa
1 dl strösocker
1 st äggvita
Saffranssmörkräm
100 gram smör
1,5 dl florsocker
1 paket saffran, (1/2 g)
1 st äggula
Garnering
250 gram vit choklad
Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Riv mandelmassan. Blanda med strösocker och rör ner äggvitan. Arbeta ihop till en slät massa.
Klicka ut smeten på plåten till runda bollar, som en enkrona i storlek typ. Gör dem inte för stora, eftersom de kommer att flyta ut något i ugnen.
Grädda i ungefär 10 minuter.
När kakorna är färdiggräddade, lossa dem genast från plåten och låt kallna.
Vispa ihop smör, florsocker, saffran och äggula till en smidig smet.
Vänd kakorna upp och ner så att den platta undersidan kommer uppåt. Bred på saffranssmörkrämen i en toppig form. Låt stå i kylskåp i minst en timme.
Smält den vita chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad, låt den svalna något och doppa biskvierna (den del m smörkräm) . Låt svalna och förvara kakorna i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar