torsdag 29 januari 2009

Mat från golvet

I ett centralkök för ett gäng skolor i Göteborgstrakten tappade en personal ut flera kilo med kokt pasta på golvet. Pastan plockades upp från golvet och sändes sen ut till skolornas matsalar för servering. Skandal råder tidningsrubrikerna och för en bacillskräcksperson som jag själv är jag absolut beredd att hålla med. Tyvärr tror jag att samma sak hänt förr och kommer att hända igen.
Men det stora problemet är faktiskt ändå inte att maten serverats i princip direkt från golvet, den stora skandalen är faktiskt hur dålig skolmaten blivit. Maten är näringsfattig, det är mestadels halvfabrikat med sjukt mycket konstiga tillsatser och maten lagas, kyles ner och fraktas från storkök ut till skolor.
Jag har märkt att de dagar jag köpt och ätit maten från skolköket så blir man hungrig rätt snart igen. Det enda som är bra med skollunchen är att det alltid finns ett rätt så juste salladsbord. I övrigt har det mesta blivit sämre och sämre med åren. Skolorna serverar inte barnens favoriter lika ofta som tidigare längre med motiveringen att "det går åt för mycket mat då det är sådant som barnen tycker om".

Bert Karlsson fick skolminister Björklund (hua vilken otäckt obehaglig slingrig osympatisk politiker det är) att på tv lova att se över skolmaten. Bah! Det löftet ser jag som totalt innehållslöst.

Klart att vi i Sverige ska kunna servera näringsrik, närproducerad och riktigt lagad mat till våra barn i skolan. Det borde vara en självklarhet.

2 kommentarer:

smultron sa...

Ja, det är helt otroligt att man hellre serverar mat som dom inte gillar för då går det inte åt så mycket. Nej, just det. Ungarna äter inte ordentligt och blir trötta. Och vad brukar man kompensera trötthet med? Sötsaker.

Anonym sa...

Ja, och vad händer då? Jo, ett överintag av tomma kalorier med övervikt och sjukdomar som följd. Nä, ge ungarna mat som dom äter och håller sig mätta på!