Efter besöket på Yogi lovade jag att publicera receptet på Rogan Josh. Jag hade lyckats slarva bort det, men Smutron som har bättre ordning på sina grejer och också är den person som jag först fick receptet av hade det kvar. Så här kommer det nu som utlovat. Testa att laga det här, det är ganska enkelt att göra och blir supergott!
ROGAN JOSH
4 personer
700-800 g lammkött skuret i centimeterstora tärningar (Man kan också använda nötkött. Koktiden blir då betydligt längre. Lövbiff är ett snabbare alternativ, jag har använt lövbiff vilket funkat utmärkt.)
1 ½ gul lök
3 vitlöksklyftor
ca 2 cm färsk ingefära
2-3 msk matolja
1 tsk hel spiskummin
4-5 lagerblad
1 msk röd chilipeppar
2 gröna chilifrukter
3 msk tomatpuré
drygt 1 dl vatten
1 ½ tsk salt eller efter smak
ev. lite färsk koriander och tomat till garnering
1. Skala löken. Hacka hälften av den ena och skiva den andra tunt. Hacka chilifrukterna. Skala och pressa vitlöken. Skala och finhacka ingefäran till samma mängd som vitlöken.
2. Värm oljan på medelvärme tills det sisslar när du släpper ett kryddfrö i den. Fräs spiskummin i några sekunder, lägg sen i den hackade löken och köttet och fräs så det blir brunt men inte bränt.
3. Tillsätt lagerblad, grön och röd chili, tomatpuré, vitlök, ingefära, salt och vatten. Blanda och låt allt puttra på låg värme tills köttet är mört, 15 min ca.
4. Fräs den skivade löken i lite olja och blanda i det andra. Garnera med färsk koriander och ev färska tomater.
PILAURIS
4-6 personer
5 dl basmatiris eller annat långkornigt ris
½ liten gul lök
3-4 msk matolja
1 tsk hel spiskummin
7 svartpepparkorn
3-4 lagerblad
7-8 dl vatten
1 tsk salt eller efter smak
3-4 droppar gul hushållsfärg eller gurkmeja (jag använder alltid gurkmeja)
1. Skölj riset, blötlägg i 20 minuter och lår det rinna av. Skala och hacka löken.
2. Värm oljan i en kastrull tills det sisslar när man släpper ned ett kryddfrö. Fräs löken, lägg därefter i spiskummin, svartpeppar, lagerblad och gurkmeja. (Vänta med hushållsfärgen om du använder det.) Tillsätt ris, vatten och salt. Koka upp, sänk värmen och koka under lock tills vattnet kokat in, ca 15 min.
3. (Droppa i hushållsfärgen och rör om. Lägg på locket och låt stå i ytterligare ett par minuter. )Dra kastrullen åt sidan och låt riset stå i ca 5 min. Fluffa upp riset före servering.
RAITA
4-6 personer
Blanda:
6 dl naturell yoghurt som vispas lätt
ca 15 cm finhackad slanggurka
1 knippa färsk mynta eller torkad, smulad efter smak
½ tsk rostade och malda spiskummin (Rosta spiskummin i het gjutjärnspanna.)
1 krm röd chilipeppar
1 tsk salt
nymald svartpeppar
Får raitan stå till sig tar smaken fart så myntan kommer fram mer. Man kan ha ett par hackade tomater i också. Ev också en liten nypa socker i.
Jag tycker det är gott med nybakat varmt Naanbröd till.
Naanbröd
6 st
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1,5 dl mjölk
2 msk olja
1,5 dl naturell yoghurt
1 st ägg
olja till pensling
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölken och blanda väl.
Vispa samman olja, yoghurt och ägg. Håll i lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
Lägg degen i en skål och pensla med lite olja och täck med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Knåda degen lite och dela den i 6 delar. Kavla ut till platta, droppformade bröd ca 25x15 cm. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen tills de fått lite färg, ca 5 minuter.
Pensla bröden med lite olja och håll dem varma under en duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar